2015. december 2., szerda

Honnan van a kék barit? / Where is the blue barite from?


Last weekend we weren't in Morocco. So this week it's about a place that we didn't visit yet. But we bought some blue barite in Munich, so the post is about our pieces and some information about the locality. In English you can find the original text below:

http://www.treasuremountainmining.com/index.php?route=pavblog/blog&id=24


Az elmúlt hétvégén NEM Marokkóban jártunk. Az eheti bejegyzés ismét arról szól, hogy hol nem voltunk a hétvégén, de most kivételesen egy ízléses körítéssel szeretném ezt elmesélni. Első körön elnézést kérek Kiss Dominiktól, hogy nem sikerült eljutni a kiállítására, de gyakorlatilag mind a négyünk az ország különböző területein voltunk elfoglalva a pénteki nap során, én személy szerint szakmérnöki képzésen. Ezen kívül mint már említettem, a hétvégén Marokkóban sem voltunk, ellenben eszembe jutott, hogy a kék baritokról nálunk még nem esett szó. 


Mivel ez egy ásványos blog és mi vagyunk az ásványgyűjtők, közös megegyezés alapján a tematikát ilyen kritikus esetekben mint ez a mostani hétvége, olyan lelőhellyel töltjük ki ahol még nem jártunk, ha járunk sem áshatunk és ennek ellenére tetszetős ásványok birtokában vagyunk. Mi magunk valójában pár szimpatikus marokkói úriemberen keresztül találtunk rá néhány darabra, de korábban is láttunk már szépeket interneten, e-bayen, és magyar börzéken is. De mi is ez és honnan:



A kék színű baritokat jelenlegi ismereteink szerint kizárólag Marokkó északi partján fekvő Nador település mellett bányásszák. Néhány éve ismert csupán a mint a kék barit lelőhelye, személy szerint először bővebben itt olvastam róla.


Nadorhoz közel a Sidi Lahceni bányából kerülnek elő szép darabok, melyeket korábban tévesen a Ouichane hegy vasércbányájából eredeztettek. Ez a lelőhely is egy vasérc bánya volt, ahol legalább 50 évig folyt a munka. Aztán néhány éve a régi bányafalban teljesen véletlenül bukkantak a helyiek a kék baritokra.
Újra, mivel a 70-es évek közepén Francois Lietard már leírt ebben a bányában kék baritokat, de utána 2012-ig a lelőhely a feledés homályába veszett. 40 év után a Spirifer mineral csapata fedezte fel ismét és így robbant be a köztudatba. Jelenleg több száz helyi ás (többnyire sajnos illegálisan) a bányafalban, ezért az arra járó turistákat és kereskedőket sem szívlelik ha kamerát vesznek elő.
A baritok különböző méretű fészkekben breccsás, fekete vasoxiddal bevont alapkővön, vagy kalciton nőnek. A különböző méretű fészkek nagy üregek falában találhatóak, így a lelőhely szűk meredélye lassan ementálira emlékeztet. Néhány nagyobb fészek egyáltalán nem tartalmaz baritot, míg mások dugig vannak vele. A kristályok mérete, minősége és színe is változik fészkenként, a legnagyobbak akár 20 centit is elérhetik és kék virágokra emlékeztetnek, ami igen csak jól mutat a kontrasztos fekete mátrixon. A kristályok áttetszőek, vagy átlátszóak is lehetnek de szinezheti őket limonit vagy hematit is.
Sajnálatos módon a darabok többsége a barbár bányászati módszereknek köszönhetően erősen sérült állapotban kerül elő. Ez hatványozottan igaz a nagyobb darabokra. A lelőhely nagy potenciállal rendelkezik, azonban a hatóságok könnyen elvághatják a jövőjét egy esetleges bezárással.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése