2015. december 16., szerda

Ferenc-hegyi barlangolás/ Cave crawling at Ferenc mountain

A Speleo Myotis Barlangkutató, Természetjáró és Természetvédő Egyesület jóvoltából a múlt héten mi is alámerülhettünk a Budai-hegységnek. Szerencsére egyszer már korábban is volt szerencsénk kipróbálni a természetjárás ezen formáját, de úgy érzem, a Ferenc-hegyi barlang egy egy részlete talán nektek is tetszik majd.

A part of our team, had a chance to go underground, and visit the Ferenc-cave under Budapest with the Speleo Myotis Team. I think we are not in the wrong, to post this experience here!


Őszintén én a klausztrofóbiára tippeltem, hogy esetleg gond lehet, de tévedtem. Sosem gondoltam volna, hogy a föld alatt is lehet tériszonyom, így az elején nem ment annyira gördülékenyen az ereszkedés. Kicsit döcögősen haladva de egy kisebb túrát így is be tudtunk járni. (Akinek mond valamit, az ágyúcsőig és vissza.)

I feared that I would be having problems with claustrophobia, but I was wrong. I had agoraphobia instead! It was a great tour, but wasn't too easy for me.

A törzsfőnök ismerteti az utitervet. / Our leader reading the map of the cave

 Vártunk a többiekre... /Waiting for the others

...és elütöttük az időt :) / Doing something in the meantime :)

Egy mintázó krübli / sampling equipment

 Fotó a fotókészítésről / Cave corals on the walls

 Na merre van itt a lefele? /Up or down?

A barlangra első sorban a nagyon szép borsókövek voltak jellemzők, de itt ott barit is, meg némi goethit (?) pár kalcit szkaleno is felbukkant. Örömteli érzés, hogy úgy nagyjából minden a helyén van ott lent, így a vadon élő ásványokat is eredeti élőhelyükön nézhetjük.

In the cave the most beautiful formations are the cave corals, but we found baryte, that looks exactly like that we found in Csobanka, and we have seen a few calcite skalenoeders and goethit too.

 Barit /Baryte

Borsókő /Cave coral

Goethit (?) /Goethit 

Karfiol / Cauliflower

Az este fénypontja talán a dugulás elhárítása volt, ugyanis a néhány jelentkező 50%os aránnyal jutott le az ágyúcsövön, a többieket kellő türelemmel, erővel és kitartással kellett onnan eltávolítani. aki nem óhajtotta az éves fogyókúrát ilyen drasztikus megoldással ellenőrizni ( pl jómagam) az gumicukorral és csokival nézte a műsort. :D 

The main attraction was, when some of us tried to go down in the cannon hole, but half of the people got stuck. The others has to wait for a long time, eating candy and such, and watching everybody writhe for some time in the hole :D

Túl nagy a csapat arca... beszorult:P / The face of our team got stuck in the cannon hole too.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése