2014. november 10., hétfő

Mátrafüredi Ásványbörze 2014/ Mineral fair at Mátrafüred 2014


Idén is ellátogattunk Mátrafüredre a börze alkalmával. Tavalyi alkalomból kiindulva nem igazán láttuk értelmét az asztal bérlésének, de így legalább volt időnk többet beszélgetni és vásárolni.

We've visited the mineral fair at Mátrafüred this year too. We saw no reason to rent a table as in last year, so we had plenty of time for talking and shopping.

A börze szerintem lényegesen jobban sikerült mint múlt évben. Volt több színvonalas asztal tele érdekességgel, és örömmel láttam, hogy jópár értékesebb darab is gazdát cserélt. Mondjuk ehhez Gyula barátunk is erősen hozzájárult:)

I think the fair this year was much better than last year's fair. There were several stands with quality pieces, and some curiosities. I was glad to see that they struck a bargain with quite a few valuable pieces. (Though Gyula took a large part in it.)

A kiállításon is helyet kaptak az újdonságok, ez gondolom annak volt köszönhető, hogy most már nem csak mátrai ásványok kerültek a vitrinbe. Természetesen figyelmetlen voltam, és a teljesség igénye nélkül fotóztam a kiállított darabokat, így csak pár kedvencet teszek be. 

There was some new stuff at the exhibition too, Not just minerals from the Matra mts as hitherto. On the following pictures you can see just a little part of the whole exhibition. Mostly these were my favorites.




Telkibányai kvarcok / Quartz from Telkibánya

Barit Fehérhegyről /Baryte from Fehérhegy

Igen gyönyörű felhozatal volt Bódi József  asztalán a kötelesmezői darabokból. Teljesen magukkal ragadtak minket.

At József Bódi's table there were some breathtakingly beautiful chalcedony pieces from Trestia. They are really captivating!




Szilveszter Ádám gyűjteményből kiárult darabjai közt is akadt pár üde színfolt:

The stand of Ádám Szilveszter:






Nagybánya és környéke is képviseltette magát. Azt hiszem mi erre a pultra jártunk rá leginkább. Mivel már nem nagyon lehet ilyen minőséget gyűjteni, szerintem az egyik legnagyobb értéket képviselte a börzén, főleg azoknak akik túl későn születtek, hogy maguk gyűjtsenek :)

There was a stand full of minerals from Nagybánya. This stand was the most unexpected and most intriguing for us, because this locality is now depleted, so we think this was the most valuable for those who born too late to collect there :)












A lengyel kollégák asztala oldalról. Gyönyörű szép ammonitákat, pegmatitokat és achát csiszolatokat hoztak otthonról. Nagyon örültünk, hogy sikerült felvenni velük a kapcsolatot és kicsit utánakérdezni a lengyel lelőhelyeknek is.

Fellow mineral and fossil collector's stand from Poland. Jurassic ammonites, pegmatites and agates were their merchandise, and we were happy to make contact and ask for info on localities.





Összességében pozitívan értékelném ezt a napot. Megállapítottuk, hogy a pult külső oldalán van egyenlőre a helyünk, továbbá örömmel vettük, hogy van értelme begépelni alkalmasint ezt a pár sort.:)

On the whole it was a good day. We know for now, that our place is in front of the stands, not behind them, and of course we are happy to learn, that a lot of people are reading our blog :)



 Jah, és persze amik hazakerültek:

Our acquisitions:

Barit kvarcon, Herzsabányáról / Baryte with quarz from Herzsabánya

Kapniki pirit kvarccal és kalcittal / pyrite with quartz and calcite from Cavnic

Herzsabányai kristályos érc / ore crystals from Herzsabánya

Gipsz Kapnikbányáról /Gypsium from Cavnic

Kalcit Kapnikbányáról / Calcite from Cavnic

Gyönyörű kalcitgömbök szintén Kapnikbányáról / Nice calcite balls from Cavnic too

Zöld kősó Lengyelországból / Green Halit from Poland

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése