2016. február 10., szerda

Lábatlani ammoniták /Ammonites from Lábatlan



Mint észrevehettétek a január viszonylag eseménytelenül telt, ennek többek közt a hideg idő volt az oka. Amúgy belegondolva teljesen jogos, elvégre tél van. Minden esetre hétvégén sikeresen kimerészkedtünk egy kis gyűjtőtúrára, amolyan felderítés jelleggel (részünkről felderítés). A logisztika megszervezése egy külön tanulmányt is megérdemelne, hogyan lehet eljuttatni 6 embert egy autóval és némi tömegközlekedéssel legjobban egy bányába úgy, hogy senki se érezze magát egyedül és optimális legyen az autó kihasználtsága is, ám végül gyakorlatban minden gördülékenyen zajlott.

As you can see, January was a little bit lazy for us. The most important one of the reasons was the cold and rainy weather. So we started with a scouting trip at the weekend. The logistics was a bit funny, because our group had more than five members and we had only one car, but at the end everything was flawless.



Így jutottunk el Lábatlan területén fekvő Bersekbányához, ahol hatalmas a betűs csigák reményében álltunk neki a keresgélésnek. Lényegében a küldetést sikeresnek mondhatjuk, elvégre rengeteg ammonitát találtunk, de kis üröm az örömben, hogy vagy picik vagy töröttek voltak. És mint egy ősi polinéz közmondás is mondja: "Nem a méret a lényeg, ha nagy."

So we arrived at Bersekbánya near to Lábatlan. We thought that we could find some bigger ammonites. And we found a lot of them... but the most pieces were cracked, damaged, or pretty small. And there is an ancient proverb: "The size isn't important, if it's big."






Így hát nap közben kapirgáltunk először a bánya alsó részén majd később a tetején is. Összességében az eredmény nem volt túl meggyőző, de feltételezhető, hogy ez azért van, mert a hely számunkra teljesen új volt még, elvégre sok jót hallani felőle. De a lényeg, hogy együtt voltunk, levegőn voltunk és kezdődhet a gyűjtögetés :)

We collected first at the lower part of the quarry but after we visited the upper one too. The gain wasn't so beautiful at all, maybe it was because of the new locality (new for us). But the most important that we was together in the nature, and the season begins.  :)

2 megjegyzés: