2014. július 22., kedd

Zemplén IV: Kékedi Obszidián /Obsidian from Kéked


Negyedik egyben utolsó fontos állomásunk a Kéked és Hollóháza között fekvő Hosszú-völgy volt. Az összes létező leírást átböngészve indultunk a kalcit utáni kalcedon állalakok nyomába, de úgy tűnik ez is kevés volt. Mivel nem volt túl sok időnk, így csak felületesen sikerült bejárnunk a környéket.

Our fourth and the last location was the Hosszú-völgy between Kéked and Hollóháza. We read all the literature about  the chalcedony pseudomorph after calcite, but it wasn't enough. We could only examine the area superficially, because we didn't have much time.

Álalakból végül nem sikerült értékelhetőt találnunk, de biztos vagyok benne, hogy a környékben még nagy a potenciál. Kalcedonos köveken kívül azonban másra is bukkantunk: Obszidiánra.

We didn't find any pseudomorph be of value, but I'm sure, this place has a very good potential. We found not only chalcedony, also some obsidian.



A feltételezett lelőhelytől Hollóháza felé tovább indulva több erdészeti útban is obszidiántörekeket szedtünk. Végül 1-1 nagyobbacska darab is előkerült.

After we left the supposed locality on the way to Hollóháza, we found some obsidian shards on the dirt road. Finally we found some bigger pieces too.

Az értékelhetőbb darabjaim/ The better pieces





Ez is valamiféle opál vagy obszidián (?) zárvány amit az álalakok utáni keresgélés közben találtunk egy andezites darabban.

These pieces can be some kind of opal or obsidian (?) We found these in between the search for the pseudomorphs.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése