2014. november 2., vasárnap

Gyöngyösoroszi achátok, kvarcok, kalcedonok /Agates, quartz and chalcedony from Gyöngyösoroszi

A négynapos hétvége első két napján nem volt túl kegyes az idő, de minket nem tántoríthatott el a pénteki 5°C, viharos széllel és szitáló esővel sem. Ahogy a mondás is tartja, nincs rossz idő, csak rosszul öltözött természetjáró! Szóval beleugrottunk a mélyvízbe!

The 4 day long weekend came in handy for mineral collecting, but sadly the weather was bad for the first two days. But this couldn't discourage us at the second day even the 5°C, with strong wind and rain couldn't stop us! As the saying goes, there is no bad weather, just wrongly equipped tourist! So we jumped in to the deep water!

Ez a híres lelőhely is kimaradt eleddig, talán azért mert túlságosan közel volt, vagy ki tudja, no meg a pletykák ugye.
Arra is nagyon jó volt ez pár nap, hogy rájöjjünk, mindenhol lehet találni jó darabokat a környékben és nem is mindig kellene sokat ásni értük. Az erdészeti utak és vízmosások ideális terepet biztosítanak és még más gyűjtők rejtett gödreire és szertehagyott darabjaira is ráakadhat az ember. :)

We've always avoided this locality, maybe because it's too close, or due to the lot of different gossips.
These days were good for us to learn that you can find good pieces everywhere in this area. There is practically no need to dig, because in the dirt roads and ravines you can find intact pieces too. And of course you can stumble on other collectors secret holes and leftover pieces too! :)

Node az általunk augusztasban megkezdett gödör folytatásra várt, hamár mások is sikerrel kotorásztak benne, reméltük nekünk is tartogat még valamit!

We began digging on this site in late August, but there was no time to continue it. Others found good pieces in there, so we hoped that it reserved something good for us too!

Mélyvíz, fürdeni és horgászni tilos! :) / Beware the deep water, fishing and swimming forbidden! :)

Az erdő mélyén! / Deep in the forest!


Első darabok / First pieces

"Down and down into the deep
Who knows what we'll find beneath?"

A hálószobák kialakításán ügyködünk :)/ digging the separate bedchambers :)

"We do not fear what lies beneath
We can never dig too deep"

A második este számadása / The better share of the pieces at the end of the 2nd dayEz a jó anyag (a keletkezést lásd az Atkári bejegyzésnél) / the lode material for the agates (you can check the formation 2 post behind)

 Barlanglakás bővítés alatt / Expanding our lair

"Na mindjárt jövök" / "See you later"

Na hol lehet a böszme nagy geóda? /Where is the big socket?


A böszme nagy geóda igazságosan ezer darabra osztva :) / The big socket rightfully divided into thousand pieces :)

Achát és miegyéb a harmadik nap végén/ The hoard of agates in the last day

Viszlát és kösz a halakat! / So long, and thanks for all the fish!

A gyűjtött darabok:

Our pieces:Kvarcok:/ Quartz:

Nagy geóda apró kvarcokkal /Big socket with tiny quartz

Kvarc mordeniten /Quartz on mordenite


Kalcedonok: /Chalcedony:


 Kalcit utáni (?) kalcedon álalakok / Chalcedony pseudomorphs after calcite


 Kalcedon mordeniten /Chalcedony on mordenite

 Kalcedon valami álalakkal / Chalchedony with some kind of pseudomorph
Egy egész jó hamutál :)/A pretty cool ashtray :)

6 megjegyzés:

 1. Szia Bálint,

  Zseniális darabok vannak köztük. Éppen mostanában jött rám megint a gyerekkori gyűjtés. Mostanában Gyöngyöstarjánnál túrkáltam több helyen, sajnos ilyen kvarcok ott nincsenek, de egy-két szép kalcedont azért sikerült találnom. Merre ástatok, ha szabad ilyet kérdezni ?

  köszönettel, Tibor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Ha adsz egy e-mail címet, privátban tudok pontosítani:) Ám gyakorlatilag a környék számos helyen fent van leírással.

   Törlés
  2. Szia, köszönöm: vecsey.tibor@gmail.com. Egyébként az a mondás állítólag, hogy Gyöngyösoroszi bármely szőlőjében lehet kvarc és achátgeodákat találni, de ezt azért egyrészt kétlem, másrészt pedig nem nagyon illik más földjén ásni. Bár a tarjáni szőlőkben szó szerint a föld felszínén hevertek kifejezetten szép kövek, igaz, köszönhetően egy friss telepítés előtti mélyszántásnak. Köszönettel, Tibor

   Törlés
 2. kedves Bálint.
  Mi is járunk ásványozni, bár kezdők vagyunk. Károlytárón és az Ezüstbányánál kapirgáltunk ,de nagyobb eredményre számítottunk.
  Megköszönném ha e mailben kapnánk valami támpontot, hogy merre kapirgáljunk.
  dalmango19@citromail.hu
  Köszönöm szépen

  VálaszTörlés
 3. Kedves Bálint!
  Nagyon tetszenek a kövek.
  Örülnék, ha tudnám merre találhatok hasonlóan szép köveket. Nagyon szeretem és minden követ hazahordok én is. ILYEN SZÉPEKET SAJNOS NEM IGAZÁN SZOKTAM TALÁLNI.
  Legnagyobb, legszebb köveimet mások után találtam. Akik megtalálták a követ, széttörték és a gyengébbeket otthagyták.Örülnék ha valami támpontot kaphatnék a helyről amerre lehet keresgélni.
  üdv. Csné Kati 100katalin@gmail.com

  VálaszTörlés
 4. Kedves Bálint!csak gratulálni tudok az ásványokhoz.
  A lányommal szoktunk ásványozni,de nem sok eredménnyel,ha tudnátok segíteni hol keressünk szépeket mint amiket ti találtatok,ha segítenétek meg köszönném,pontos információt a helyről ahol találtátok az ásványokat.vagy ha nem esetleg eggyeztetnénk időpontot egy őszi túrára.Előre is Köszönettel Imre.Email címem:torokimi72@citromail.hu

  VálaszTörlés