2017. április 6., csütörtök

Barangolás Selmecbányán / Exploring around Selmecbánya

Március végén tettünk egy két napos kiruccanást Selmecbányára illetve Libetbányára. A környék híres a bányászati történelméről, illetve ásványkincseiről. Ezen felbuzdulva megkerestük néhány régi bánya meddőhányóját.
Szombat reggel korán indultunk és miután elfoglaltuk a szállást, nekivágtunk a Teréz-táró felkutatásának. Viszonylag könnyen odataláltunk, hála a segítségnek amit kaptunk. A közúttól nem is kell sokat gyalogolni a lelőhelyig, mely önmagában is elég feltűnő.

We took a two days lond trip around Selmecbánya at the end of March . The area is famous about mining history and minerals. Encouraged by this we look after some old mine deposits.
We went early on Saturday morning and after the accomodation occupation we started tracing the tunnel Teresa. It was found relatively easy thanks for the great help what we got.The locality was quite close to the road and itself was quite striking.In situ találtunk néhány szép darabot. A követ nehéz volt törni, rendkívül kemény! Erről a véső is tanúskodik....

In situ we found some good pieces. The stone was hard to break, it was extremely hard. The chisel is the evidence...

Ezután még ellátogattunk a Glanzenberg nevű lelőhelyre, ahol inkább a fotózás volt a középpontban. Túl sok mindent nem sikerült találni, de a helyet önmagáért is érdemes meglátogatni. A telérek kibányászása felszínen történt, ami látványos nyomokat hagyott maga után. Továbbá a kilátás is csodás a városra.

After that, we were visited Glanzenberg locality, where the photography was in focus than minerals. We did not find too much piecees. The place itself is worth a visit. The mining of the ore loads were happened from surface mines which resulted in spectacular signs. And also the view is beautiful to the city.


Esti program, egy kis kulturálódás és városnézés, és persze a helyi italok és ételek megkóstolása.

Evening program, a little culture and city trip and of course tasting of the local drinks and food.


Vasárnap Libetbányára látogattunk, ami a mikrós ásványok paradicsoma. A táj itt is festői és rengeteg bányatárna található, egészen az 1800-as évekből. Ezek anyagát érdemes nézegetni.

We visited Libetbánya at Sunday which is paradise of  micrometer minerals. The picturesque scenery here and we can find a lot of mines too, even from 1800s. These materials should looking at.

És végül lássunk pár darabot a környékről/ And let's see a few pieces from the region:

Selmecbánya: Ametiszt, kvarc / Amethyst, quartzLibetbánya:
 Pseudomalahit / Pseudomalachite
  Pseudomalahit / Pseudomalachite
 Kalkopirit, malahit / Kalkopyrithe, malachite
 Malahit / Malachite
Libetenit / Libethenite


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése