2016. április 14., csütörtök

Meteor-barlang és egyéb huncutságok / Meteor-cave and other funny things

Mostani kiruccanásunk az Aggteleki-karszt területén volt. Egész pontosan a Meteor-barlang látogatására kaptunk lehetőséget a több barlangászcsapat együttműködésének keretein belül. No de ne siessünk ennyire előre.

Our last trip was at the area of Aggteleki-kasrt. We had the chance to visit the Meteor-cave within a speleo weekend. But let's start from the beginning.



Kis különítményünk mérsékelt barlangász ismereteit figyelembe véve az esemény második feléhez csatlakozott elkerülve így a magasabb szintű tanfolyamokat igénylő merüléseket. Így érkeztünk meg szombat délután a barlanghoz legközelebb fekvő falucskába Bódvaszilasra. Zárt ajtók fogadtak minket, mivel a többiek még a föld alatt voltak, hát úgy döntöttünk megtekintjük a falut. Gyakorlatilag a faluban található katolikus templomig jutottunk, ahol nagy szeretettel fogadtak minket, és így részese lehettünk egy érdemi ismertetőnek is a templom történetét illetően.

We joined to the second part of the weekend program . We skipped the hardcore things because of our limited cave crawling knowledge.  We arrived at Saturday afternoon to Bódvaszilas. The others were down in the deep so we decided to look around in the village. In practical our expedition ended at the catolic church of the place, where we get a very friendly welcome. 

 Felszaladhattunk a toronyba is :)


Közel egyszerre értünk vissza a házhoz a mélységiekkel, s miután szusszantak kicsit előkerült némi nedü a táskák mélyéről és mivel szeretnék finoman fogalmazni, a falu legalább két pontján vidámak voltunk az est további részében. De ami Bódvaszilason történt, az bódvaszilason is marad :)

We arrived back to our habitat closely at the same time, and after a short pause we started to drink some beverage. It was fun...but everithing what happened at Bódvaszilas, it should be stay there.:)

Kevés volt a ping-pong ütő.



Másnap reggel veszteségek számolása során rájöttünk, hogy mi határozatlan időre elvesztettünk egy főt egy kabátot egy szemüveget meg még ki tudja mit. Megfogyva bár, de törve nem jutottunk el végülis a célállomásra. Kissé riasztó és lehangoló volt a falu határán átkelni a sajátos szubkultúra uralta peremvidéken, de a később közénk kerülő pár kilóméter és mintegy 60-80 méter szikla kellő biztonságérzetet adott a nap hátralévő részében. (Így értelmet kapott számomra is, miért tették odébb a kéktúrát....ugyanis a kéktúrát odébbtenni úgy néz ki könnyebb)

Next day we took stack of our loss... we lost a jacket, a cap, glasses, and one of us...for a short period:) After that we arrived to the cave entrance. The gipsy row was a litle bit depressing and scary, After an experience like this some km distance and 60-80 m rock between us was very very fine.



Dióhéjban a történet. / The crawling in nutshell


Meseországban:)





Néztük a plafonon a "kukacokat"

Amik lényegében össze vissza ferde csepkövek

A jelenség elég speciális, a lényeg, hogy nem simán csöpögnek, hanem sajtolódnak.


Olyan mint egy oltár

Búcsúszalamandra...már a felszínen:)

A Meteor-barlang amúgy előre egyeztetett időpontban Az Aggteleki Nemzeti Park által szervezett túra keretein belül látogatható. Azért nem egy haláltúra, de valóban nem árt a jó kondíció és a hajlandóság, ha az ember nem akar kapásból visszafordulni. Mi egész jó részidővel jártuk meg a kört, s így volt idő lent bóklászni és fotózkodni. A képekért köszönet Joenak!

The Meteor-cave is visitable for everyone within the program of the Aggtelek National Park. It's not so hardecore place, but good physical state and some willpower is recommended. We were pretty fast, so we had some time for took some photos and look around. Many thanks for the pics Joe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése