2014. július 2., szerda

Zemplén I: Fehér-hegyi kvarcok /Quartz from Fehér-hegy

Az elmúlt hétvégén nehézkes volt a képek összeszedése, így csak most sikerült érdemben bejegyzést írni. Végül úgy gondoltuk, hogy lelőhelyenként írunk, mivel az nekünk is egyszerűbb, és talán kedvcsinálónak is jobb. Első bejegyzésünk, pedig szóljon a Fehér-hegyről.

Because it was pretty hard to get all the photos last weekend, so I just write the first post. We thought that it would be easier for us to write about the localities instead of the trips. Our first place is Fehér-hegy!




Többször is meglátogattuk ezt a lelőhelyet a héten, főleg késő délután vagy este. Ennek két oka is volt: tűző napon igen kellemetlen itt kotorászni, illetve az ember bármikor rábukkanhat az áhított darabra.

We visited this place several times, mostly in late afternoon or at the evening. We had two reasons: when the sun shines strongly, it's like hell, and luckily people don't need too much time to find something interesting.



Mi is észleltük azt amit többen említettek is, hogy a fal tövében lévő darabok minősége és mérete az elmúlt években igen csak romlott. A kőfolyásban fölfelé haladva azonban szép dolgok kerülnek elő. Ennek ellenére senkit nem bíztatnék a kőfolyam megmászására, ugyanis kifelyezetten VESZÉLYES!

A sárga kövek és sziklák amik a bánya tetején találhatóak kisdinnye méretű üregeket tartalmaznak, több centis kvarcokkal. Tovább is piszkáltuk volna őket, ha nem sötétedett volna ránk, nem pergett volna a sziklafal a fejünk felett minden kalapácsütéskor és nem tartanánk többre az életünket mint néhány kvarcüreg. :D

It has been told to us, that the finds are less good then they were. If someone goes up on the rubble, there will be better and better pieces, but it is very DANGEROUS!

The yellowish rocks contain big pockets of quartz, but the rocks are crumbling over your heads with every hammer hits, so we left everything in fear of our lives. :D

Ilyesmi üregekből sok van fent / One of the above mentioned pockets


Az sem volt szimpatikus amikor az egyik fenyőfa megindult a lejtőn lefelé, vele együtt hármunk alatt is megindult az egész kőfolyás és térdig süppedtünk a morzsalékban...

It wasn't funny either when a pine-trunk began to descend on its own in the slope, and together with it came tons of rubble too and three of us was below.





Az egyik legnagyobb üreg, amit sikerült kiszedni a felső sziklákból. Agyag töltöte ki, így sajnos több kristály is elvált a falától!

One of the biggest pocket from the cliff. The pocket was full of clay, so a few crystals are loose.



Naplemente a Kánya-hegyi lokátorral. / Sunset with the radar atop Kánya-hegy


Erről a lelőhelyről ezeket a darabokat szedtük:

Our pieces from here:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése