2016. június 1., szerda

Vízfakasztó buli / Water wring party


Hétvégén megjavítottunk egy forrást, képeken látható nagy léptekben. Ez egyrészt jó, mert már ideje volt neki, másrészt jó érzéssel tölt el, hogy alkottunk. Nem kis munka egy ilyet újrarakni, így gondoljatok erre és vigyázzatok az ilyesfajta közhasznú építményekre. Most pedig beszéljünk az ásványi építőanyagok egyéb felhasználásáról. :)

Last weekend, we repaired a spring; you can see the main steps in below pictures. Repairing something is a good feeling. It was not an easy work to do, so we encourage everybody to take care of such things. And now lets talk about a little bit of the other use of the mineral building materials. :)






Az agyag mint kőzetféleség, finomszemcsés összetevőkből áll. Azokat az üledékes kőzeteket sorolják ide, melyek szemcsemérete nem haladja meg a 0,02 mm-t. Az agyag mérettartományba tartozó szemcsék kolloid tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Az agyagásványokon (kaolinit, montmorillonit, filloszilikátok) kívül tartalmaznak kvarcszemcséket, szerves szennyeződéseket, meszes vagy kovasavas kötőanyagokat. A bentonit például képes nagy mennyiségű vizet felvenni a kristályrácsok és a mikronméretű szemcsék közé, melyet molekulárisan, finom kapillárisokban megkötnek. A szemcse mérethatárt azért szabták meg 0,02 mm-ben, mert az így kialakult hézagok bakteriálisan már nem járhatók át, így nekünk is jó forrásépítéshez. Arról nem is beszélve, hogy vízzáró.

Clay is a fine-grained natural rock. Those sedimentary rocks were classified here which particle size is not over 0.02 mm. Some states it is 0.039 mm, because it is the upper limit of the colloidal size. Out of clay materials (caolinite, montmorillonite, phyllosilicates) it contains quartz particles, organic materials, calcareous or siliceous binders. For example, the bentonite is able to absorb large amounts of water in the crystal lattices and micron sized particles, which bind in molecularly capillaries. The particle size limit is imposed to 0.02 mm because the gaps thus created through bacterial no longer an option, so we have a good source for spring building. Not to mention it is watertight.

Na de ebből nekünk a lényeg: nem csak vízzáró réteg, hanem köcsögöt vagy tetőcserepet lehet belőle égetni, illetve teljesen alkalmas például testfestésre. Ennél talán már csak az izgalmasabb, hogy van belőle vörös, szürke, sárga ... stb., sőt kis szénnel feketére is festhető. Így mi is feldobtuk az építkezést.

Well, what is important for us: not only watertight, but you can make pottery and roof tiles from it, as well absolutely appropriate for body painting! Perhaps only more exciting the wide range of colors, the red, grey, yellow ... etc., moreover if we give it some coal it turns nicely black. So we had some fun during the spring construction.





S az eredmény:

And the result:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése