2016. március 23., szerda

Olyan mint a méz, csak ez éles! / Looks like honey, but it's sharp!

Nem tagadom egy régi zene kapcsán született meg a cím, de most nem a muzikális kultúráról lesz szó. A márciusi hosszú hétvégén, ha már Miskolcon jártunk, akkor elugrottunk a Zemplénbe is egy kicsit mézopálozni. Ismert hely, több helyen is olvashatunk róla az interneten:

A méltán híres ásvány, az érdeklődőket messziről vonzotta, borostyánra emlékeztető színével. A környéken találtak pattintott kőpengéket is ami igen régi "ásványgyűjtők" ténykedésére utal. A riolitban erekben és fészkekben fellelhető opált a XVIII. században egy ideig önálló ásványként regisztrálták (telkibanyerstein). Ékszereket és dísztárgyakat csiszoltak belőlük. (Forrás: http://www.ace.hu/am/2007_1/AM-2007-01-SP.pdf)

I do not deny that the tile was born based on an old song, but now is not the musical culture will be discussed. If we were in Miskolc we decided to go to Zemplén mnt. to find some honey opal. It is a well-known deposit, we can read about it a few sites on the internet:
http://asvanyoknyomaban.blogspot.hu/2011/05/mezopalok-zemplenbol.html

The famous mineral attracted the visitors from afar because of it's amber color. Flint blades were also found on surrounding area which refers to a very old "mineral collectors'' actings. The opal veins and nests can be found in the rhyolite. In the XVIII. Century the mineral registered as an independent minaral in the name of (telkibanyerstein). Jewelery and ornaments were polished them.


A "jól jöttünk sör" elfogyasztása után (természetesen stílszerűen mézsör) nekiiramodtunk az Ósva-patak völgyének. Tekintve, hogy a terület fokozottan védett, ezért inkább csak túráztunk, de közben árgus szemekkel figyeltük az úton lévő vízmosásokat. A völgyben látható egy középkori kőgát maradványa is. Régen, az itt felduzzasztott víz energiáját a kibányászott ércek feldolgozásához használták fel.

After the drinking of the "welcome beer" we went to the valley of Ósva creek. Given that the area is strictly protected we were just hiking but we keep a close eye observed gullies in the road. There is a medieval stone dam in the valley. Long time ago, the energy of dammed water used in the processing of mined ore.
 



 Az ipartörténetileg jelentős középkori romok miatt is érdemes meglátogatni a völgyet, de a festői szépségű táj és a friss levegő is rengeteg energiával tölti fel az embert.
Végezetül nézzük a találatot:

It is worth visiting due to historically significant medieval ruins and both the picturesque scenery and fresh air. These are fills up with lots of energy.
Finally, look at the finds: 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése