2015. április 8., szerda

Gyűjtemény rendszerezése/ Systematization of the collection

Húsvéti hétvégét első sorban a családdal töltötte mindenki nálunk, így a hétvégi programok sora sem első sorban az ásványozás volt. Ennek következtében egy olyan témával készültem, ami első sorban megint csak a kezdő gyűjtőknek lehet érdekes.

We spent the Easter with our family, so we didn't go collecting. Therefore I choose the following topic. It will be mostly interesting for newbies.

Már több alkalommal felmerült az igény, hogy nyílvántartást vezessek az ásványaimról illetve a különféle leletekről amiket hazahordok. Eddig mindent cetliztem, de úgy tűnik ez a megoldás így magában több sebből vérzett. A cetlik könnyen elkavarodnak, másrészt, a gyűjteményem egy része polcon másik most már dobozban van. (esztétikai értéküktől függően) Nyílván a megoldást erre nem én találtam ki, és egyáltalán nem nagy szenzáció, de mégis leírom, hátha másnak is segít.

I wanted to create a database about my minerals and fossils, to know what I brought home. Before this idea I created paper tags for the stones, but this system was not the best. The tags vanish easily and there are only a few specimen on the shelf, all others are in boxes. It's clear that the solution is not my innovations, and not a break-trough, but hopefully it gives some help.

A rendszer alapja egy információkat részben tartalmazó leltári szám, egy hozzá tartozó Excel vagy Acces file, illetve egy jól szerkesztett fényképes mappa. Azért nem simán sorszám, mert abból nem lehet következtetni semmire, ellenben azért nem minden adatot tartalmaz a leltári szám az adott darabról, mert fölöslegesen bonyolítja a műveletet. Valahogy így:

The base of the system are three things: an ID code that holds a part of the information about the piece, an Excel or an Access file with all the information, and an image gallery with the ID codes. I found a simple serial number too simple, but all the information in one code was too much. So here is the example:
Name M (Mineral)
County HU (Hungary)
Collecting Date (2014/09)
ID of the collecting and number of the piece (01/4)Az adott kód mellé én egy részletes információkat tartalmazó Excel file-t készítettem amiben a további fontos információkat írtam. Ilyen például az ásvány megnevezése, a pontos lelőhely, gyűjtő neve, meg minden ami elvárható egy részletes és szokásos címkézés esetében, de további megjegyés is hozzáfűzhető.

A fényképes rész alapvetően két célt szolgál. Egyrészt, ha elveszne a cetli, amin a kód van, másrészt, ha anélkül szeretném átböngészni a gyűjteményt, hogy a lakást csatatérré változtatnám, vagy a köveket fölösleges atrocitásoknak tenném ki akkor bizony elengedhetetlen. Én a képbe is belevésem a kódot, de gyakorlatilag a fájl megnevezésébe is elég lehet.

The image gallery  has two function. If the tag with the ID is lost, there is no problem. On the other hand I can search for one of my specimens without messing up my room or the risk that I damage some pieces of the collection. I burn the ID into the picture, but it's not necessary, in the name of the file it's good enough.
Én ezen a sémán próbálom felépíteni jelenleg a saját adatbázisomat egyenlőre sikeresen. Elfér egy mappában, sokszorosítható és reprezentatív. Természetesen jótanácsokat, vagy más működő sémákat is szívesen fogadunk. :)

I try to build this database, and I think it's working better than the old paper types. If you have some good ideas or you know a better system, we're glad if you share it with us. :)
Széljegyzet by Zsolt:
Én például a lusta megoldást használom, csoportos fényképes adatbázist készítek. Minden gyűjtés után minden követ egyszerre lefotózok egy csoportképen. Ezt a pár fotót elteszem egy mappába, így minden darab (többnyire :)) visszakereshető. Mivel rendszerint minden gyűjtésen amúgy is szoktunk fotózni, így a helyszín, a gyűjtés körülményei az élményképekkel együtt dokumentálva van és a köves csoportképet csak bemásolom a képek közé és így egyben minden megvan. Persze ez korántsem ér fel egy szakszerű adatbázissal.

From the sidelines by Zsolt:
I use the lazy method. I took a group photo of the collected minerals every time, and put it in the same folder as the other photos that were taken on the collecting trip. So in the end all is in one place, you can see the circumstances of the collecting, the locality's state and every other aspects. Its works well for a hobbyist like me!


2 megjegyzés:

 1. Én meg ezt használom:
  http://www.carlesmillan.cat/min/main.php
  Angol nyelvű a program és az adatbázisa, is de utóbbi átírtam magyarra és folyamatosan bővítem, elég hasznos szerintem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez ügyes program, köszi :) Teljességgel hasonló a séma

   Törlés