2014. március 24., hétfő

Pákozdi kirándulás /Small trip to Pákozd

Vasárnap meglátogattuk Pákozd környékét. Eredeti terv szerint egy 10 km-es sétakört tettünk volna meg, de egy erősebb zápor során úgy döntöttünk visszatérünk a kocsma melegébe. Az érdemi részét azonban sikerült így is megtenni.

Sunday we visited Pákozd and its vicinity. Originally we had planned a 10 km trip, but the weather was rainy in the afternoon. So in the end we sat for a long time in the local pub. Fortunately we had found most of the things what we wanted.

A Velencei-tó látképe / The view of Lake Velence

Ingókövek felé indulva a község szélén mindjárt le is tértünk egy régi kőfejtőhöz. A lehulló törmelékben igazából semmi érdekeset nem találtunk, így végignéztük a falat is. Az ötlet jónak bizonyult, mert találtunk egy pegmatitos üreget, ahonnan előkerült pár inkább nagy mint szép kvarckristály.

We firstly went to an old granite quarry. In the dump we didn't found anything so we searched on the walls too. There was a socket with some bigger pegmatites. We found some quartz there.

A bányafal / The pit wall

A szembe fal / the oposite wall

Ahonnan a kvarcok jöttek / The source of the quartz-points


Miután végeztünk átsétáltunk az ingókövekhez, ahol előkerült a hagyma és a kolbász is. Itt sajnos vállalható kép nem készült : )

After we went to the "Wobbling Stones". Its a National park area, so we left our hammers in the backpacks.

Ingókövek / "Wobbling stones"

Zuzmóagy :) / Lichen "Brain" :)

Miután átértünk a nemzeti park területén, nekiláttunk megkeresni a régi fluoritbánya néven emlegetett gödröt is. Az árok lényegében több maximum 30 méter hosszú gödörből áll és a természetvédelmi terület határától kifelé húzódik. Itt találtunk is fluoritot, így fluorit ügyében csillapodtak a kedélyek. Nem a legszebb, de mi szedtük :)

Our next stop was at an old fluorite mine. It was near to the National park. It's a pretty small trench. There we found some fluorite too. They aren't so beautiful but it's our find! :)

Az egykor bányászott telér vége/ The end of the mined lode

Fluoritos darabok az érből. / Some rocks with fluorite from the lode

Lilás fluorit / Purple fluorite

Ekkor már az időjárás kezdett rosszra fordulni, így jobbnak láttuk továbbmenni. Úton-útfélen  kvarcos pegmatitos köveket lehetett találni. Érdemes nyitott szemmel járni a környéket, mert bárhol bármi előfordulhat.

After that, due to the worsening weather we decided to end our digging. Through the way back to the pub we found some pegmatite and quartz, so it's worthy to keep your eyes open.

Egy másik túrás Pákozdhoz közelebb / Another occurrence near Pákozd

Fluorit hintéses kövek / Stones sprinkled with fluorite


Összességében, élvezetes volt a kirándulás, a táj is szép volt. Polgárőrökkel és természetvédelmi őrökkel is találkoztunk utunk során, de lényegében semmi összetűzés nem volt a hobbink kapcsán. Megfelelő gyűjtői etikával én mindenkinek tudom ajánlani a területet, pláne aki inkább a kincsvadászat örömét kedveli :)

It was a good excursion, the area is nice too. If you collect minerals with moderation, you can do it without problems although there are always a few rangers out there.

Az ásványok/ Minerals:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése