2016. január 27., szerda

Barlangolás 2 / Cave crawling vol. 2

A tél nem igazán kedvez az ásványgyűjtés szerelmeseinek, de mi igyekszünk a lehető legaktívabban eltölteni ezt az időszakot is. Múlt héten is sikerült eljutnunk barlangászni a Speleo Myotis Barlangkutató, Természetjáró és Természetvédő Egyesület jóvoltából. Ez alkalommal a Mátyás- hegyi barlangba sikerült betekintést nyernünk.

A Mátyás-hegyi-barlang a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi-barlangrendszer része. A Pál-völgyi barlangrendszer 28,6 km-es hosszúságával Magyarország leghosszabb barlangja.
Mi ezúttal a Tűzoltó- ág meghódítását tűztük ki célul.

Winter is not the best season for mineral collecting, so we had to find other activity. Last week we had the opportunity to visit the Mátyas-hegyi cave with the help of the a Speleo Myotis Team.

The Mátyas-hegyi cave is a part of the Pál völgyi-Mátyás hegyi cave system, and the longest in Hungary. This time we visited the so called Firefighter-branch.



Fésűkagyló fosszília / shell fossil

A törésvonalak mentén az eocén és triász kori mészkőben a hévíz labirintusos járatokat, tágas járathálózatokat vájt és a falak mentén gömbüstök, s elvétve kalcit, barit és gipszkristályok találhatóak.
Along the fracture lines of the eocen and triassic limestone, the thermal water has formed a labirintic cave system, with a lot of different forms, and minerals, like calcite, baryte and gypsum.


Kalcit kristályok sárba ágyazva / calcite in mud

Továbbá a budai barlangoktól nem megszokott módon cseppkövekben igen gazdag. Találhatunk itt függő- és álló cseppkövek mellett cseppkőzászlókat, görbe cseppköveket és barlangi gyönggyel bélelt medencéket is. Ezekhez sajnos nem volt most szerencsénk, mert a Tűzoltó –ág nem bővelkedik ezekben a formakicsekben, de nagyon szép képeket lehet találni a http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4762-2 oldalon.
The cave system has a lot of different types of drippstones, but the Firefighter-branch did not had much to show us, mostly limestone and mud. You can see beautiful pics in this site: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4762-2

Alámerültünk a végtelenbe ’s tovább… / Down into the deep…


A mi túránk főként most kúszásról, mászásról és bujkálásról szólt. Többek között szerencsénk volt átmászni a Travin és lemászni a Tantuszon is.
Our tour mostly consisted of crawling, climbing and skulking.

 Fénybenjárók. / Resting

Minnél szűkebb annál jobb. / The more the merrier

Extra mászások. / facultative climbing spot
                                              
                                               Horrorosan távoztunk :) / Exiting like in a horror movie :)


by Csatti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése