2015. február 17., kedd

Néhány szó a Borostyánról/Some words about AmberMivel idén már rengeteg féle borostyánt láthattunk börzéken, s az influenza sikeresen ágynak döntött így volt alkalmam kicsit körülnézni a témában. Mivel a blog nem egy tudományos hetilap így azokat az információkat emelem ki amelyek egy átlag gyűjtőnek érdekesek lehetnek, esetleg fontos, hogy tisztában legyünk vele.

We have already seen many different type of amber on the mineral fairs this year. Because I had caught the influenza, I have a little bit of time to collect some information about it. Our blog is not a hard boiled science blog, so I just want to speak about some common things, that will interest the everyday collectors.Kezdjük máris egy tévhittel. A borostyánra sokan ásványként gondolnak, noha a borostyán az ásványokra jellemző formai és szövettani jegyeket egyáltalán nem viseli, anyagát tekintve pedig javarészt szerves elemekből áll. Szóval nevezzük inkább organikus drágakőnek, akár az igazgyöngyöt. Első sorban magas esztétikai értéke miatt már az emberiség hajnalán is keresett árucikk volt, és mind a mai napig őrzi ezt a helyét. Néhány dolog amit érdemes figyelembe venni vásárlás esetén.

At first we can start with a misbelief. Amber is not a mineral. It do not has a crystalline-matrix or crystalline-form, and it is made of organic materials (resin). So it's an organic gemstone, like pearl. Because it has a beautiful color and overall aesthetic look, mankind have valued it from of old. So here are some tips that you should keep on your mind if you buy amber.
Sokan összekeverik a valódi borostyánt a kopállal. Többek között nekem is sikerült mintegy 2 bejegyzéssel korábban... De mi a különbség a két anyag között? Lényegében nem sok. A polimerizáció létrejon nagy nyomáson és hőmérsékleten ami kopált eredményez. Azonban további hő és nyomás szükséges ahhoz is, hogy az anyagban lévő terpentin távozzon, s végül borostyánná alakuljon.
Szóval alapvetően a kopál nem rossz dolog, ez csak akkor átverés ha a valamivel olcsóbb kopált vesszük meg az igazi borostyán helyett. A kopál leginkább világosabb sárga színéről ismerhető meg, továbbá hevítés közben intenzívebb gyantaszagot áraszt.

Many people mistook real amber with copal, like me 2 posts ago... But what is the difference between the two materials Molecular polymerization, resulting from high pressures and temperatures produced by overlying sediment, transforms the resin first into copal. Sustained heat and pressure drives off terpenes and results in the formation of amber.
Normally copal is a good thing, it's only a scam if you buy the cheaper copal as regular amber. The copal have mostly lighter yellow color and stronger resign smell if you heat it.Szerencsére ilyennel még komoly helyen nem találkoztam, de létező probléma a műgyantából és más műanyagokból készült hamisítvány. (Ha az ember laikus) Valódi gyanta azonban lényegesen könnyebb ezeknél. Ezen felül műanyagot gyorsan megmarja az alkohol, az aceton, az éter, és ha késsel megkarcoljuk, forgácsdarabkák jönnek le róla. Ha a borostyánt karcoljuk meg késsel, arról por hullik le, és az alkohol nehezebben, lassabban károsítja.
Másrészt a bogarak a borostyánban csapdába estek, és egyértelműen látható, hogy menekülni próbáltak- eközben persze össze vissza törték magukat és pont úgy néznek ki mint akik az életükért kűzdöttek. Szóval egy egy ilyen borostyánban feltehetőleg igen sok szennyeződés található. Szóval ha van egy nagy bogár és semmi más, akkor kezdj el gyanakodni.

The imitations out of synthetic resin or plastic are could be real problem. But the natural resin is lighter then the synthetic one. Moreover the alcohol, acetone and ether resolve those materials easily, and if you scratch a synthetic one with a knife, there will be some plastic chips, If you scratch natural amber or copal there will be only white powder.
On the other hand, the bugs in amber were stuck in tree sap, and you can see that they were trying to escape - they'll have broken wings, be twisted at odd angles, and generally LOOK like bugs trying to get out of tree sap. Also, there's usually a bunch of debris in any piece of amber. If there's one large bug and no smaller ones, bits of leaves, broken off wings, or dirt, be suspicious.
Harmadszor pedig érdemes tudni, hogy a borostyán és a kopál anyagából adódóan hőkezelhető. Ebben az állapotban préseléssel újraformázható, színe pedig mélyíthető illetve tisztasága javítható. Ékszerkészítés során ez bevett szokás, de a gyűjtőknek továbbra is javaslom a nyers változatot.

Thirdly it's good to know, that amber and copal could be heat treated. The fossilized resin texture is able to rework under pressure, and able to change its color to be darker and it becomes much more clearer then before. It's a good jewelry technique but I think for collectors the raw one is better choice.

Az utóbbi időben találkozhattunk több félével egyaránt melyek származási helytől, színtől, kortól függően különféle áron kerültek a magyar piacra. Lássunk itt néhányat.

In the past few weeks we have seen a big variety of amber and copal in the hungarian mineral fairs


Jó minőségű balti borostyánok hőkezelve s anélkül a Kőország standján.
Good quality baltic amber with and without heat threatment on the stand of Kőország.

Két "hatalmas" hazai darab :) Nagy Téli Ásványbörzén, szintén a fő pulton.
Two "huge" hungarian spiecements :) At the greatest stand of the Great Winter Fair.

Kövecses Mineral Collection birtokában lévő madagaszkári kopálok egyike egy szerencsétlenül járt szúnyoggal.
A copal from Madagascar included a trapped mosquito. This owner is Kövecses Mineral Collection.

 Szintén Kövecses Mineral Collection által birtokolt darab. Balti-tengeri borostyán egy hangyával ami hasonló cipőben jár, csak régebb óta:)
A baltic amber owned by Kövecses Mineral Collection again. I think the ant has the same problem as the mosquito before... he is just a bit older :)


Összességében pedig:

- A borostyán nem ásvány!
- Hamisítják, de kis odafigyeléssel könnyen felismerhető.
- Fiatal éretlen változata a kopál.
-továbbiakban: Borostyán

In total:

-Amber is not a mineral!
-There are some imitations, but if you know the stone you cant miss it.
-Younger type of amber is the copal.
-Read more: Amber


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése